Molen de Hoop

Stichting Korenmolen ’t Zand: stichting tot behoud korenmolen van Zeeman
Sinds 1913 staat de rijksmonumentale korenmolen ‘De Hoop’ op de locatie Molenpad in ’t Zand, bij het bedrijf Zeeman Diervoeders B.V. De molen is oorspronkelijk in 1631 gebouwd in Wormerveer als molen ‘De Bok’ en heeft daar verschillende functies gehad. Het was de vijfde oliemolen die in Wormerveer werd opgericht.

De molen is in de loop der tijd vele malen van eigenaar gewisseld. Na vele omzwervingen is de molen in terechtgekomen in ’t Zand en herdoopt in korenmolen ‘De Hoop’. Arie Zeeman, de grootvader van de huidige eigenaar Jaap Zeeman, kocht de korenmolen in 1913. Hij maalde graan voor de boeren en de plaatselijke bevolking, zowel voor de consumptie als diervoeders.

Onder invloed van de industriële ontwikkeling ging Zeeman in 1920 definitief over op het aandrijven van de maalstenen middels diesel- en elektromotoren. In de loop der jaren is de molen ontmanteld en gebruikt als opslag van granen en veevoeder. De molen staat nu geheel ingebouwd op het bedrijfsterrein aan het Molenpad. De voormalige Rijksdienst voor de Monumentenzorg heeft 29 april 2004 korenmolen ‘De Hoop’ aangewezen als beschermd rijksmonument.

Zeeman wil de korenmolen blijvend behouden voor ’t Zand en voor de Kop van Noord-Holland. Daartoe dient de molen gerestaureerd te worden en tevens gecompleteerd. Omdat de huidige locatie hiervoor ongeschikt is, wordt de molen verplaatst naar een nieuwe locatie, direct naast de rijksweg N9 (Parallelweg 33) ter hoogte van de afrit naar ’t Zand. De molen wordt gebouwd op een terp. Onder de molen wordt een kelder gerealiseerd, waar opslag wordt gerealiseerd van archief- en museumstukken, zoals foto’s, boeken en dergelijke. In de molen zelf worden op het niveau begane grond de maalstenen opgesteld, die zowel middels het draaien van de wieken als via mechanische aandrijving door antieke dieselmotoren worden aangedreven. Tenslotte wordt in het expositiegebouw een horecavoorziening gerealiseerd, waar de bezoeker een klein hapje en drankje kan nuttigen.

Kijk voor meer informatie op www.molentzand.nl.

Huidige situatie molen De HoopNieuwe locatie De Hoop in vogelvlucht