Dorp in het hart van uitgestrekt bollengebied
’t Zand ligt in het hart van het grootste uitgestrekte bollengebied ter wereld. Eind april, begin mei is het fantastisch fietsen langs de bollenvelden rond ’t Zand, maar het dorp heeft nog veel meer natuurschoon en dus ontspanning te bieden.

Eendenkooi
Aan de rand van het dorp ligt de vierhonderd jaar oude Eendenkooi ’t Zand. Voor de bewoners van het onvruchtbare zand was hij een belangrijke bron van inkomsten. Er werden eenden gevangen voor het vlees. De kooi was volledig in verval geraakt, maar in de jaren tachtig volledig in oude staat hersteld. Het bos is ingericht als vogelbos. Er hangen ook vleermuiskasten. In de eendenkooi is heel goed te zien hoe het vangen van eenden in zijn werk ging en gaat. Een boeiend bedrijf op de rand van cultuur en natuur. Eendenkooibossen zijn van oudsher rustgebieden en bezitten meestal grote natuurwaarde. De eendenkooi ’t Zand ligt ten noorden van ’t Zand, aan de Korte Bosweg 47.

Fietsen
De omgeving van ’t Zand leent zich uitstekend voor mooie fietsroutes. Met dank aan Stichting Innovatief Zijpe hebben wij hieronder twee routes uitgestippeld. Kijk op www.zuiverzijpe.nl voor nog meer fietsroutes.

Natuurlijke links
www.natuurwegwijzer.nl
www.landschapnoordholland.nl
www.zuiverzijpe.nl
www.vvv-knh.nl
www.bloeiendzijpe.nl