Sport

Sport bloeit in ‘t Zand.

’t Zand mag zich met maar liefst 25 sportverenigingen een sportief dorp noemen. Voetbal, tennis, biljarten, volleybal, jeu de boules, handbal, tafeltennis, zaalvoetbal, ijsvereniging, bridge, visclub en een gymvereniging: ’t Zand heeft het! Naast de vele verenigingen kent het Kanaaldorp ook een aantal sportevenementen.

Op Moederdag houdt de wielerronde van ’t Zand het dorp in zijn greep en met de kermis wordt er een sportdag en kortebaandraverij gehouden.
Daarnaast zijn er prestaties van individuele sporters. Het grootste talent dat momenteel uit het dorp komt is zwemster Andrea Kneppers. Geboren op 24 februari 1993 timmert Kneppers hard aan de weg om de (inter)nationale zwemtop te bereiken. Ze deed onder meer al mee aan de EJOF (Europees Jeugd Olympisch Festival). De Zandtemse komt uit voor zwemvereniging Hoorn/NZA.
’t Zand heeft verder twee grote tafeltennistalenten. Rianne van Duin en Ewout Oostwouder. Van Duin speelt voor Dozy Den Helder in de eredivisie. Ewoud Oostwouder komt uit in de eredivisie van het tafeltennissen bij LTTV Scylla in Leiden. Beide tafeltennissers gelden als groot talent in hun sport.

Van dit sporttrio gaan we de komende jaren ongetwijfeld nog genoeg te horen krijgen.
In het verleden heeft ’t Zand twee grote sporthelden voortgebracht. Dit zijn marathonschaatser Emiel Hopman en marathonloper Barry Kneppers. Hopman, bijgenaamd De Hulk, had tot 2000 een zestien jaar oud record in handen van liefst vijftien seizoenszeges. Hij baarde opzien door de wijze waarop hij vaak won: met vele rondes voorsprong. Wat betreft Kneppers, hij won driemaal zilver op het Nederlands Kampioenschap Marathon. Daarnaast kroonde de Zandtemer, lopend met een lange baard, zich bij vele andere wedstrijden tot winnaar.